Luminile de zi, DRL
Căutați lumini de zi pentru mașina dumneavoastră? Ați ajuns în locul potrivit, deoarece în această categorie veți găsi faruri de zi universale de la Osram și Philips. În cazul în care căutați farul cu cel mai bun raport calitate/preț, îl veți găsi aici!
Vă garantăm că nu veți fi sancționați! Iluminarea pe timp de zi a autovehiculelor a fost întotdeauna o chestiune controversată în rândul șoferilor. Mulți erau de părere că nu are rost să aprindă farurile pe timp de zi, deoarece lumina nu se vede în lumina zilei și, în plus, este inutilă, pentru că se risipește combustibilul. Cealaltă grupă spunea că luminile autovehiculelor trebuie să fie aprinse și în timpul zilei, deoarece pot apărea condiții de vizibilitate în care putem vedea mai bine vehiculele care vin din sens opus dacă luminile sunt aprinse. Ambele părți au dreptate, doar că reducerea consumului cu 0,2 litri/100 km obținută prin oprirea luminilor sau costul becurilor care se ard în doi ani nu se compară cu costurile unui accident, fără a mai vorbi de pierderile de vieți omenești în cazuri mai grave. Statisticile au arătat că, chiar dacă nu în mod drastic, accidentele au scăzut cu câteva procente în cazul în care vehiculele au farurile aprinse și în timpul zilei. Imaginea de mai jos ilustrează cât de mult mai luminoase sunt luminile DRL în comparație cu luminile de întâlnire și se vede bine și starea de dimmer. Se poate vedea clar că lumina de zi a atins scopul său. Cu un consum de energie de zece ori mai mic, am reușit să realizăm o iluminare care este cel puțin la fel de bună, dar în multe cazuri oferă o vizibilitate mai bună decât luminile cu intensitate redusă ale autovehiculului.
Lămpi de poziție specifice pentru mașini
Există numeroase concepții greșite în rândul publicului larg cu privire la luminile de zi montate ulterior, care nu sunt complet nefondate, având în vedere că pe piață sunt disponibile numeroase produse ilegale. Seturile de lumini de zi Osram sau Philips comercializate de Lumenet sunt în toate cazurile conforme cu legislația în vigoare (toate luminile DRL sunt marcate cu litera e și pot fi utilizate legal pe drumurile publice din întreaga Europă). Pentru a dovedi acest lucru, vă oferim o garanție specială:
Dacă sunteți amendat pentru instalarea unui set de lumini de zi achiziționat de la noi și instalat conform specificațiilor, noi vom achita amenda. Dacă doriți să fiți amendați exclusiv din cauza setului de lumini de zi instalat, nu acceptați amenda la fața locului și alegeți să depuneți plângere. După aceea, contactați-ne imediat pentru ca avocații noștri să se ocupe de caz.
Istoria luminilor de zi
În Europa, țările scandinave au introdus pentru prima dată obligativitatea utilizării luminilor de zi. În Finlanda, în 1972 a devenit obligatorie pe drumurile rurale, iarna, iar în 1982 și pe drumurile rurale, vara. Între timp, Suedia a introdus obligativitatea în 1977, în toate condițiile. Iluminarea cu intensitate adecvată era asigurată de un bec de 21 W. Se putea achiziționa și ca modulă separată, dar producătorii auto suedezi vindeau vehiculele cu acest accesoriu deja integrat în faruri. Nu se putea opri separat, se aprindea imediat odată cu contactul. Astfel, s-a eliminat și factorul neglijenței umane. Intensitatea luminii era prescrisă între 400 și 600 candele, de-a lungul axei corpului de iluminat. Desigur, nu toate fabricile produceau mașini cu lumini de zi încorporate, iar în aceste cazuri era permisă utilizarea farurilor cu lumină de întâlnire. Ulterior, multe țări europene au impus utilizarea farurilor cu lumină de zi. În țara noastră, această lege a fost introdusă în 1993, dar iluminarea este obligatorie numai în afara zonelor populate. Există țări europene în care este obligatorie și în zonele populate. În Austria, de exemplu, această lege a fost revizuită și s-a decis ca introducerea din 2005 să fie abrogată începând cu 2008, deoarece un studiu local a arătat că, de la introducerea măsurii, 250-300 de mii de tone de gaze cu efect de seră - în principal dioxid de carbon , a fost emis în atmosferă din cauza consumului suplimentar al vehiculelor.
Distribuția luminii lămpilor de zi
În 2004, Audi a fost primul producător care a utilizat LED-uri albe pentru iluminat. A renunțat la forma de iluminat veche de 30 de ani, care, de fapt, nu a mai fost utilizată în Europa în ultimii 10-20 de ani. Deși regulamentul KÖHÉM din 1990 conținea deja prevederea că luminile de zi pot fi utilizate în afara orașelor, în Ungaria, la acea vreme, practic niciun autovehicul nu era echipat cu astfel de lumini. A readus în conștiința publică conceptul de lumini de zi, pe care îl numim pur și simplu DRL, prescurtarea de la denumirea engleză Daytime Running Light.
Toate țările au fost de acord că vehiculele iluminate și în timpul zilei sunt sigure, dar unele au fost de acord și că acest lucru este neeconomic. Iluminarea unui vehicul cu lumini de întâlnire, împreună cu toate luminile auxiliare, consumă aproximativ 200 W. Din acești 200 W, doar cele două becuri din față, de 2x65-70 W, sunt vizibile în lumina zilei, restul nu. Gândiți-vă doar la iluminarea tabloului de bord sau a plăcuței de înmatriculare. Și atunci a apărut marea invenție, lumina de zi cu LED-uri. Fluxul luminos al LED-urilor era deja suficient de mare pentru ca, așezate una lângă alta în corpuri de iluminat miniaturale, cu un consum de energie de 5-10 W pe fiecare parte, să fie mai vizibile în condiții de lumină diurnă decât un far cu lumină de întâlnire. Există două motive pentru acest lucru. Unul este densitatea mare a luminii LED-urilor, iar celălalt este distribuția luminii diurne. În timp ce farurile cu lumină de întâlnire luminează zona din fața vehiculului cu un fascicul de lumină orientat în jos, DRL luminează în sus, exact în ochii șoferilor care vin din sens opus. Cu trecerea anilor, DRL a apărut pe tot mai multe vehicule. La acea vreme, acestea nu erau încă obligatorii, iar producătorul putea decide dacă să echipeze sau nu vehiculul cu aceste lumini. Nu toată lumea folosea LED-uri, unii au rămas la becurile de 21 W, dar unii producători foloseau deja becurile H15, de concepție nouă. Toate cele trei sisteme de iluminare s-au răspândit, toate trei îndeplinind cerința ECE Regulation 48 ca iluminarea axială să fie între 400 și 1200 candele.>Regulamentul 2008/89/CE al Uniunii Europene prevede că, începând cu 7 februarie 2011, vehiculele cu o masă totală mai mică de 3,5 tone și vehiculele de transport marfă care sunt puse în circulație pentru prima dată după această dată trebuie să fie echipate cu lumini de zi. Prima punere în circulație înseamnă că vehiculul respectiv nu era disponibil înainte de data menționată mai sus. Pentru celelalte mijloace de transport, farurile de zi au devenit obligatorii începând cu 7 august 2012. Astfel, autobuzele Mercedes și Volvo puse în circulație în Budapesta sunt deja echipate cu astfel de faruri și în timpul zilei.
Modele de lumini de zi
Să analizăm modelele și sursele de lumină ale luminilor de zi. Să începem cu modelul tradițional cu bec. Există două tipuri de soluții: becul de 21 W sau becul de 5 W. Singura diferență între cele două este că, în cazul utilizării becurilor cu două filamente, se poate economisi un corp de iluminat, deoarece becul îndeplinește două funcții. Partea de 5 wați asigură semnalizarea de poziție, iar filamentul de 21 wați asigură lumina de zi. Acest lucru este perfect legal, deoarece legea prevede în mod clar că cele două nu pot fi aprinse simultan. Acest lucru se întâlnește cel mai frecvent la vehiculele din categoria ieftină, la camionetele mici, deoarece costul de producție este în mod evident cel mai mic, iar repararea, adică înlocuirea becului, este cea mai ieftină și cea mai simplă.
Beculul halogen H15 este sursa de lumină pentru următorul tip de iluminare. Acest bec este cel mai recent membru al familiei de iluminare auto și, în același timp, al doilea bec cu două filamente conform standardului ECE, alături de H4. Structura sa este similară. Ceea ce la becul H4 este lumina de întâlnire, aici este o lumină de zi de 15 wați. Ceea ce la H4 este farul de drum, aici este la fel, doar că nu are 60 de wați, ci 55.
Durata de viață standard a becului de 15 wați B3/Tc este de 2000/4000 ore, ceea ce este considerat foarte bun pentru becurile cu halogen. Aceasta este o veste bună pentru proprietari, dar nu vor fi încântați de prețul ridicat al becurilor de schimb. În prezent, un bec costă 8000 Ft. Desigur, și în acest caz, corpul de iluminat este un sistem FF fără model. Spre deosebire de un corp de iluminat cu lumină difuză, aici suprafața reflectorizantă, pe care se proiectează lumina filamentului mai slab, produce un sistem de lumină de tip flood beam format din multe oglinzi mici, deoarece aceasta este esența luminii emise de DRL.
Utilizarea LED-urilor ca lumini de zi
A treia și cea mai răspândită lumină de zi din zilele noastre este asigurată de LED-uri. Acest lucru are sens, deoarece modelul tradițional cu becuri, discutat anterior, consumă aproximativ 45 W, modelul halogen H15 consumă mai puțin, doar aproximativ 32-35 W (aici nu luăm în calcul puterea nominală, deoarece acestea sunt cu minimum 10% mai mari la motorul în funcțiune), iar iluminarea modernă cu LED-uri consumă maximum 10 W și are cea mai mare intensitate luminoasă. Din punct de vedere al construcției, lămpile de poziție LED sunt identice cu lămpile spate LED: fie LED-ul se află în centrul unei parabole, fie luminează de sus o porțiune de parabolă, fie luminează de pe două părți o bară cu suprafață striată, fie mai multe LED-uri mici luminează din spate o piesă din plastic.
Designul nu are importanță, toate soluțiile sunt conforme și utilizabile. Probabil că nu există în prezent o altă sursă de lumină decorativă ca DRL, care, prin forma sa, poate defini imaginea unui producător. Gândiți-vă doar la formele curbate ale Audi, la dubla lunetă numită Angel Eyes creată de BMW, care luminează astfel toate mașinile lor, sau la forma de bumerang a Opel, care se regăsește și la stopurile din spate. Toate acestea au devenit deja un semn distinctiv al imaginii respective.
Montarea ulterioară a luminilor de zi
Autovehiculele pot fi echipate cu lumini de zi suplimentare. Standardul al Uniunii Europene definește clar locul în care pot fi montate și prevede reguli stricte pentru funcționarea acestora. Regulamentul KÖHÉM din 1990 permitea încă utilizarea combinată a luminilor de zi și a luminilor de poziție, care a fost interzisă prin modificarea din 2010. Luminile DRL pot fi aprinse numai și numai singure. Din păcate, se observă multe instalări necorespunzătoare, unde scopul era ca aceste lămpi să lumineze și noaptea, împreună cu farurile cu lumină de întâlnire. Acest lucru este foarte periculos, deoarece provoacă o strălucire puternică.>
Ultima dată când a fost la modă să echipezi autovehiculele cu lămpi suplimentare, așa cum se întâmplă astăzi cu DRL, a fost probabil acum 30 de ani. Atunci toată lumea monta lămpi de ceață, dar acestea aveau mai degrabă un rol estetic decât unul de siguranță. Oferta este uriașă, dar, din păcate, calitatea este în multe cazuri destul de slabă. Cerința MR. 55/B.§ (1) prevede că lampa utilizată trebuie să fie omologată, adică să corespundă cerințelor specificației ENSZ-EGB nr. 87. Acest lucru este atestat de grupul de marcaje de omologare de pe lampă, al cărui conținut și execuție, în conformitate cu 87.R., corespund în general exemplului.
Din grupul de marcaje de omologare de mai sus se poate deduce că lampa respectivă a fost omologată în Olanda (E4) sub numărul 001015. Primele două caractere ale numărului de omologare (00) indică faptul că omologarea a fost efectuată în conformitate cu cerințele specificației originale. RL este simbolul lămpii de semnalizare diurnă. Din păcate, nu există nicio garanție că produsele fără marcă comercială disponibile în comerț sunt conforme cu standardele. Lămpile provenite din Orientul Îndepărtat pot avea orice fel de marcaj, deoarece nu există o organizație care să le controleze. Astfel, acestea se regăsesc și pe produse ieftine, de proastă calitate, a căror intensitate luminoasă nu se apropie nici măcar de minimul de 400 candele prevăzut de standard. Vă recomandăm să cumpărați numai produse de la producători renumiți (de exemplu, Osram, Hella, Philips) din surse recunoscute. Produsele fără nume sunt doar o pierdere de bani. Vă recomandăm, în interesul dumneavoastră, să cumpărați numai lămpi mai scumpe, dar conforme și mai sigure, în locul celor mai ieftine și neconforme.
Lămpi de poziție și de zi cu LED
Lumina diurna cu LED este potrivită și pentru funcția de semnalizare și lumină de zi, atunci când un bec de 21/5 W într-un corp de iluminat îndeplinește ambele funcții. În acest caz, LED-urile sunt reglabile, astfel încât să lumineze cu un flux luminos redus, dar cu aceeași temperatură de culoare. Legislația maghiară și europeană permit utilizarea funcției de semnalizare de poziție pentru luminile de zi montate ulterior. În ceea ce privește echiparea, singura diferență este că, în acest caz, distanța față de sol nu trebuie să fie de 250 mm, ci de minimum 350 mm. Totuși, pe baza feedback-ului primit, acest lucru nu este atât de clar. Există o controversă cu privire la faptul dacă, în acest caz, semnalizatorul de poziție din fabrică al vehiculului trebuie sau nu să fie eliminat. Nici autoritățile nu au putut da până acum un răspuns satisfăcător în acest sens. În opinia noastră, în acest caz, semnalizatorul de poziție trebuie eliminat, deoarece nu pot fi aprinse 2 semnalizatoare de poziție pe un autovehicul. Acest lucru este detaliat în legislația maghiară relevantă. Contradicția constă în faptul că, potrivit unei dispoziții legale, dacă scoatem semnalizatorul de poziție, modificăm autovehiculul. Am solicitat deja o poziție oficială cu privire la luminile de poziție, dar nu am primit un răspuns clar. Pe baza experienței a mii de clienți, nu au existat probleme la controalele rutiere în cazul înlocuirii luminilor de poziție din fabrică cu lumini de poziție cu funcție de semnalizare.
Montarea ulterioară a luminilor de zi Osram și Philips
Seturile de lumini de zi care pot fi montate ulterior în mod legal pot fi împărțite în trei grupe:
Lumini de zi universale
Pot fi montate ulterior pe aproape orice tip de mașină. (* Conexiunea electrică este disponibilă la toate mașinile pentru instalare, iar instalarea standard poate fi limitată în cazuri foarte rare de către designul mașinii (de exemplu: grilă de protecție). Seturile conțin toate accesoriile necesare pentru instalare, astfel încât orice atelier de electrică auto vă poate instala setul de lumini de poziție automate în câteva ore.
Datorită protecției IP 67, spălarea intensivă a mașinii nu reprezintă o problemă pentru farurile de poziție. După instalarea profesională, luminile de poziție Osram sau Philips se aprind automat la pornirea mașinii și se sting automat la aprinderea farurilor, în conformitate cu standardele în vigoare.
Pe platformele online mai mari sunt disponibile din ce în ce mai multe seturi de lumini de poziție specifice pentru mașini, care sunt produse de producători necunoscuți, de obicei de calitate îndoielnică. Din păcate, producătorii serioși de tehnologie de iluminat nu produc încă astfel de lumini de poziție. Lumenet se angajează să ofere clienților săi numai produse pe care le poate recomanda cu încredere, de aceea nu veți găsi în oferta noastră seturi de lumini de poziție specifice pentru mașini.